Oman auton parantelua

Äänenlaatu / asennusasiaa

Moderator: Moderaattorit

Post Reply
Niko
Noviisi
Posts: 24
Joined: Thu Jun 13, 2013 22:58
Location: Joensuu

Oman auton parantelua

Post by Niko »

Rätti käteen ja pyyhitääs tästäkin osiosta pölyt.

Ostin itselleni auton noin kaksi vuotta sitten tai oikeastaan päivälleen kaksi vuotta sitten. Auto tuli toimittamaan käyttöauton virkaa, joten ajattelin että en tee sen hifilaitteistoon muutoksia. Noin vuosi sitten tympäännyin kun musiikista ei kuulunut kuin pillin pihinää. Myyjä olisi hyvittänyt 50€, jos olisi saanut pitää itsellään nuo laitteet mutta päätin ottaa ne, ettei tarvitse alkaa asentelemaan. Tuntui silloin hyvältä ajatukselta mutta tulipa tehtyä iso moka. Nyt uusien asentamisen lisäksi ne entisetkin täytyi purkaa.

Keräilin pari kuukautta motivaatiota ja tietoa mitä kannattaisi alkaa tekemään ilman suurempia investointeja. Tiedon lähteenä toimi Webmastaah. Hän lupautui myös auttamaan asennuksissa.

Ensiaskel äänenlaadun parantamiseen oli soittimen vaihto ja vanha LG sai poistua kuvioista. Seuraavaksi nykäistiin takakajareitten johdot irti. Omasta varastosta sattui löytymään JBL 12" subi refleksikotelossa ja sille Kennymetsän vahvistin. Näillä muutoksilla meni taas muutama kuukausi kunnes sain itselleni lahjoituksena JBL:n 4-kanavaisen vahvistimen. Ko. laite asennettiin soittamaan etupäätä. Samassa rytäkässä kauppaan kuuluneet ovissa olleet JBL 5,25" vaihdettiin SPL Dynamicsin 6,5" kaiuttimiin. Dynamicseille tehtiin oviin korotusrenkaat MDF:stä ja tuolla muutoksella uudet kaiuttimet sopivat paikoilleen. Näillä muutoksilla mentiin taas vuosi.

Tuossa pari viikkoa sitten nousin autosta ja pillin johto tarttui jalkaan katketen sekä kaiuttimen, että passiivisuotimen päästä. Silloin päätin että nyt riittää. Päätin tehdä auton edellisen omistajan asennukset uudelleen. Edellinen omista oli luultavasti unohtanut pestä silmälasit ja nauttinut liian monta asennusohjetölkkiä eikä ollut edes lukutaitoinen, ainakaan asennusten laadusta päätellen. Hän oli päättänyt liimata repsikan puolen pillin sikamassalla kiinni kojelautaan, josta johto kulki "siististi" kojelaudan päätyyn mihin se oli teipattu laastarilla, siis kyllä laastarilla. Tästä johto jatkoi matkaansa pintavetona. Kuskin puolella massa oli luultavasti päässyt loppumaan, koska diskantti roikkui peilikolmiossa johdon varassa. Kaiutinkaapelit oli kasattu sellaisista pätkistä mitä nyt sattui löytymään.

Projekti lähti liikkeelle AutoStudiolta, josta kävin hakemassa 20 levyä Silent Coattia. Lisäksi käytin Webmastaahilta lahjoituksena saatua Vibroplastia tai jotain sen kopiota. Voin muuten suositella tuota Silent Coattia. Todella helppo asentaa, taittuu kaikki mutkat ja leikkaaminenkin onnistuu saksilla.

Ei muuta kun repsikan ovipahvi pois ja aluksi johdot siistiksi (laastarit pois). Porasin ovelle menevälle kaapelille vielä oman läpiviennin. Kaiutin kaapeleista ylimääräiset liitokset pois ja diskantti paremmalle paikalle. Seuraavaksi oven perusteellinen puhdistus liuotinpesuaineella ja Sinolilla. Tämän jälkeen vaimennusmattoa oven sisäpuolelle sinne minne sattui pääsemään käsiksi. Tässä tapauksessa sai kyllä vaimennettua lähes koko oven sisäpuolelta. Oven päällimmäisen pellin kaikki reiät piiloon ruuvaamalla reikien päälle pellit ja peltiin molemmin puolin vaimennusmattoa. Kaikki vivut ja johdot kunnolla kiinni etteivät rämise. Aikaisemmin tehdyn koropalikan väliin silikonia (josta muuten vinkkinä Webmastaah tiesi kertoa että silikonin kuivuminen pitää odottaa ennen kuin laittaa kajarin takaisin paikalleen, koska kuivumishöyryt eivät tee hyvää elementille). Korotuspalan päälle vielä P-tiiviste ja eikun kaiutin paikoilleen. Ovipahvin koesovitus ja hyvin näytti mahtuvan. Ovipahvi pois, sinne vielä Silent Coattia ja takaisin paikoilleen.

Lopputulokseen olen tyytyväinen ja on se ainakin siistimpi mitä oli. Aikaa kului noin 25tth. Sama homma vielä kuskinpuolella tiedossa. Kirjottelen taas kunhan projekti etenee.
-Niko-

Toiminnanjohtaja / EastAudio Ry
Niko
Noviisi
Posts: 24
Joined: Thu Jun 13, 2013 22:58
Location: Joensuu

Post by Niko »

Tällä viikolla sain kuskinpuolen ovenkin valmiiksi ja ensimmäinen koekuuntelu ei hirveitä tuntemuksia aiheuttanut. Aikaisemmin hommasin Macrom 48.13-aktiivisuotimen, jossa ilmeni kevättalvella katkos ja kyseinen laitos toimitettiin korjattavaksi. Viikonloppuna sain sen vihdoin takasin ja johan rupesi soimaan. Subin sointia parannettiin vielä hankkimalla kunnollinen kaiutinterminaali tukkimaan pöntön ylimääräiset reiät. Lopuksi vielä refleksikotelon portti tukittiin. Soundi on sitä mitä lähdin hakemaan.

60 Hz siniaaltoa kuunnellessa oven keskikohdassa on vielä havaittavissa resonointia, jonka tulen korjaamaan lähipäivinä.

Seuraava askel on takakontin asennuksien siistiminen ja ennen kaikkea turvallisuuden lisääminen. Tällä hetkellä kun virtablokit on kiinnitetty takakontin kattoon ja vahvistimet sekä Macrom on kiinnitetty subikoteloon.
Rakentelen laitteistolle siistin ja turvallisen räkin. Lopuksi subikotelo ja vahvistinräkki kiinnitetään vaneriin ja koko paketti isketään kiinni autoon. Macrom ja virtablokit tulevat olemaan vahvistinräkin katolla.

Yritän jossain vaiheessa lisäillä vielä kuvia projektista, kunhan saan ne purettua koneelle.
-Niko-

Toiminnanjohtaja / EastAudio Ry
Niko
Noviisi
Posts: 24
Joined: Thu Jun 13, 2013 22:58
Location: Joensuu

Post by Niko »

Tuli hieman takapakkia projektiin kun katsastusinssi laittoi leiman kohtaan "Hylätty". Nyt kun takaiskarit on vaihdettu, projekti pääsi taas jatkumaan.

Rakenneltiin vahvistinräkki ja MakeS lahjoitti käyttämättömiksi jääneet jakoblokit ja sulakerasian. Nämä sijoitettiin subipöntön ja vahvistimien taakse. Meinasi tulla hieman ahdasta mutta kyllähän ne sinne mahtuivat. Lisäksi laitteiden remotelle rakensin erillisen relelähdön, ettei tarvitse kaikkia laitteita haarottaa yhdestä johdosta. Paketti on nyt rakennettu valmiiksi offlinenä, vielä pitäisi heittää se autoon ja laittaa sieltä johdot paikalleen niin homma olisi valmis.

Tai niin ainakin luulin, mutta projektissahan kävi niin kuin niissä aina eli homma vaan kasvaa kokoajan. Webmastaah ehdotti että laittaisin takakontin puolelle levyn, joka peittää kaikki laitteet. Levyyn tehtäisiin reikä subille ja siihen verkko päälle. Vahvistimien kohtaan laitetaan pleksi ja pleksin taakse tietysti valot. Ideassa oli kyllä potentiaalia ja se tulla toteuttamaan.

Välissä täytyy vielä korjata käsijarru kun meinaa "vähän" jumia päälle.
-Niko-

Toiminnanjohtaja / EastAudio Ry
Niko
Noviisi
Posts: 24
Joined: Thu Jun 13, 2013 22:58
Location: Joensuu

Post by Niko »

Nyt on huijattu taas leimaa vuosi eteenpäin ja projekti saatiin jatkumaan.

Sain kasailtua auton ja suoritettua ensimmäisen kuuntelun täydellä laitteistolla. Lopputulos oli jotain kaaosta. Macrom oli päättänyt purkaantua hyllyssä seisottuaan kaksi viikkoa ja näin ollen midin vasen kanava puuttui kokonaan. Tässä vaiheessa vieteristä alkoi loppua varat ja hihattoman paidan hihat paloivat.

Ongelman korjaamiseksi hankin uuden soittimen Webmasterin suurella avustuksella. Hän jaksoi perehtyä soittimiin ja tiesi (varmaan paremmin kuin minä itse) että mitä soittimella haetaan. Lopulta soittimeksi valikoitui Alpine CDE-178BT ,jonka seurauksena paljon päänvaivaa aiheuttanut Macrom jäi ylimääräiseksi ja lisäksi saatiin vielä halutut viiveet. Soitinkaupan yhteydessä laitettiin vielä signaalikaapelit uusiksi.

Laitteiston asennuksen jälkeen suoritettiin kuuntelu ja pitkällisen säätelyn jälkeen stereokuvaa ei tahtonut löytyä. Viimeiset säädöt teki MakeS ja johan rupesi stereokuvakin löytymään. Diskantin tasoa pitää vielä hieman pudottaa mutta muuten lopputulokseen ei voi olla kuin tyytyväinen.

Projekti on pieniä sipistelyjä vaille valmis ja onnistunut.
-Niko-

Toiminnanjohtaja / EastAudio Ry
Post Reply